Welk woordleerprogramma is geschikt voor jouw kind?

WRTS is niet zaligmakend, zeker de gratis versie niet. Het sluit aan bij de meest gebruikte leermethodes, maar niet bij alle. Het is daarom zeker zinvol om verder te kijken dan het woordleerprogramma dat je kind gebruikt/school aanraadt.

Meer programma’s gebruiken

Allereerst  is het handig om voor verschillende talen verschillende woordleerprogramma’s te gebruiken. Dit geeft variatie in het leren en houdt leren leuker. Je kan met een programma ook zicht krijgen op hoeveel en hoe vaak je kind leert. Je kan er eventueel een kleine beloning aanhangen als de gewenste resultaten zijn behaald.

Testje uitvoeren

Het is belangrijk om een woordleerprogramma even te testen: laat je kind een klein stukje woordenlijst  invoeren (of overnemen van gedeelde lijsten) en kijk of hij dat zelfstandig kan zonder fouten.  Kijk samen welke overhoormogelijkheden een programma heeft bij het test lijstje.

Hieronder een aantal aspecten om je te helpen bij het kiezen voor een woordleerprogramma

Ik heb de volgende programma’s bekeken: www.wrts.nl www.wozzol.nl www.leerwoordjes.nl www.ikleeralles.nl www.quizlet.nl www.teach2000.nl

Hoe zelfstandig kan je kind al leren?

Kan je kind al actief leren? Daarmee bedoel ik dat het tijdens het leren van een rijtje woorden, actief  in zijn hoofd bijhoudt welke woordjes makkelijk zijn en welke woordjes extra oefening nodig hebben en de volgende dag nog een keer moeten worden herhaald. Als je kind dat niet goed kan is Wozzol een goede optie.

Wozzol is een programma waarbij je elke dag leert, het programma houdt bij hoeveel, welke woorden je moet leren, welke woorden herhaald moeten worden etc. Het programma geeft veel aansturing. Bij andere programma’s is die aansturing iets minder. Bij WRTS kan je in de te overhoren lijst aan klikken dat moeilijk woorden worden herhaald. Maar het programma biedt geen dagelijkse automatische herhaling aan over eerder geleerde lijsten. Dat kan wel, maar dat moet je zelf doen. Leerwoordjes, Teach en Quizlet  vereisen ook een meer actieve instelling.

Welke boeken/methode gebruikt mijn kind?

Wrts, Leerwoordjes en Wozzol werken met kant en klare woordenlijsten. Dat is heel handig. Maar elk programma hanteert lijsten van specifieke leermethodes. Je moet dus altijd kijken of de lijsten overeenstemmen met de lesmethode van je kind.
Bij alle programma’s kan je lijsten delen en importeren. Alles is te vinden op internet. Maar het is best veel werk om te zoeken naar de geschikte methode/leerjaar/uitgave/blok en de spelling dan nog te controleren. Handig bij Quizlet en Ik leer alles is dat hun programma automatisch aanvullen bij het intypen, dat scheelt veel typewerk.

Overhoormethodes

Teach heeft naast andere overhoorwijzen een spelvorm, een simpel schietspel. Jonge kinderen vinden dit soms geweldig. Bij Quizlet maakt het programma zelf een heel afwisselende test. Alle woordleerprogramma’s werken met verschillende overhoorvormen.

Dit is belangrijk want de ene keer wil je spelling oefenen, de andere keer alleen de betekenis leren of de uitspraak. Leer alles lijkt wat minder opties te hebben in overhoorvormen. Een overhoring in dicteevorm zit in Leerwoordjes, helaas niet in andere woordleerprogramma’s. Het is belangrijk om te weten hoe een woord moet worden uitgesproken. Dus een overhoring in dicteevorm is heel handig.

Quizlet en Wozzol hebben bijvoorbeeld combineren op tijd (een soort Memory), wat leuk is om te doen, maar niet als je dyslectisch bent.

Bij Wozzol kan je bij de woordjes ook contextzinnen toevoegen. Teach, Wrts, Wozzol en Quizlet kan je ook voor allerlei andere leervakken gebruiken, om bijvoorbeeld definities te leren. Leerwoordjes kan ook voor topografie worden ingezet.

Prijs

Alle programma’s hebben een gratis versie. Sommige gratis programma’s, zoals Leerwoordjes en Teach hebben best veel mogelijkheden.

De gratis versie van Wrts is zo beperkt dat  je er weinig aan hebt, de betaalde versies zijn dan weer prima. Soms is een betaalde versie reclame vrij. De gratis basis versie van Wozzol werkt prima. Prijs zegt dus niet alles. Belangrijk is in ieder geval om te bekijken hoeveel lijsten je mag hebben en wat de overhoormogelijkheden zijn.

Dyslexie

Bij dyslexie is het belangrijk dat de uitspraak als eerste kan worden ingeoefend, voor dat je aan het aanleren van de spelling begint. Dat kan bij bijna alle programma’s. Bij Teach is de uitspraak helaas alleen in het  Engels. De dictee overhoor versie van Leerwoordjes is heel interessant voor alle leerlingen maar zeker belangrijk voor dyslectische leerlingen, omdat je de uitspraak dan kan koppelen aan spelling en oefenen. Je kunt flitskaarten uitprinten bij Quizlet en  Wozzol. Fijn om eens op een andere, fysieke manier te oefenen. Wat ik mis is dat je de spelling kan markeren of letters groter of kleiner kan maken in een woord. Dat kan wel in de betaalde versie van Quizlet. Maar je zou het er ook gewoon onder kunnen schrijven.

ADHD

Bij ADHD let je op of het programma niet te afleidend is en of er veel motiverende zaken zijn ingebouwd. Wozzol is hierin sterk: de vooruitgang wordt heel visueel getoond, tussendoor krijg je steeds een compliment.

Problemen met motoriek

Voor kinderen met beperkingen in de fijne motoriek is het handig als de lijsten al klaar zijn. En dat er overhoor “in gedachten” op zit. Dan hoef je alleen maar goed of fout te klikken, terwijl het programma noteert of je het woord kent.

Wozzol werkt ook met ‘magisch schrijven’ (een soort magische woordvoorspeller) en dan hoef je minder te typen. Dit is handig als je de spelling wilt oefenen.

Hulp nodig?

Duizelt het je langzamerhand? Maak dan een afspraak voor een advies op maat. In een paar sessies en met een paar thuisopdrachtjes bepalen we het beste woordleerprogramma voor jouw kind.